Passa al contingut principal

MBTI Indicador Myers-Briggs

EI MBTI (Mayers-Briggs type indicator) és un test de personalitat disenyat per ajudar a la gent a coneixer les seves preferencies i el autoconeixament respecte la visió teva del món i els altres sobre tu. Va ser idea original de Carl Gustav Jung, pare de la psicología analitica, el seu treball tipos psicològics va ser publicada a Zurich al 1921. Que correspon al sisè volum de la seva obra completa i on explica les seves ideas sobre les 2 actituts (Introvesió o extroversió) i 4 funcions (pensament, sentiment , sensació o intuició) i deia que la diferència en el comportament son el resultat de preferències relacionades amb les 4 funcions que les nostres personalitats fan servir durant tota la vida. En els criteris de Jung es van basar Katherine Cook Brings y la seva filla Isabel Briggs Myers per crear el indicador durant la segona guerra mundial i el primer questionari va ser publicar al 1942 a Estats Units originariament. Alguns psicològics adèmics han criticat aquesta obra i diuen que es un mateix exemple de efecto forer que també descripcriu la personalitat.


Dacord amb la teoria tipològica explica que cadascú de nosaltres neix amb una predisposició per certes preferències de personalitat, Hi han quatre preferencies :


- Introversió (I) o Extroversió (E)

- Intuició (N) o Sensorial (S)

- Pensament/racional (T) o Sentiment (F)

- jutjar (J) o Percepció (P)


Introvesió → Predisposat a que t'agradi passar temps sol o en llocs calmats, prefereixes focusarte en tu mateix en els teus propis pensaments i impresions

Extroversió → Predisposat a passar temps amb la gent o en un ambient actiu i prefereixes focusar-te externament el món del voltant.

Intuituu → Significa que dones menys atenció de veritat a les veritats i els detalls i més atenció a les ideas, conceptes i interpretacions

Sensorial→ Significa que dones importàcia a la veritats i els detalls. Solen basarse i concetrarse al que està passant en el present, i es poden moure a l'abstracte després d'haver establert una experiència concreta.

Pensament → Valores l'objectivitat i la raó i et'agrada fer desicions basades en la lògica no en les emocions

Sentiment → Significa que prioritzes la gent abans que tu i les necessitats i que fas desicions bassat en els teus sentiments.

Judjar → Vol dir que t'agrada estructura i organització i fer plans firms.

Percepció → Prefereixes obrir-te a noves possibilitats abans que seguir un plà i que ets flexible.




En cada s'en prefereix un, per tant hi ha la possiblitat de haver 16 combinacions diferents. En cada tipo hi ha la funcio dominant i la funció auxiliar, per això una persona extrovertida en alguna situació concreta pot ser introvertida i viceversa.


Els 16 tipus són : ISTJ / ISFJ / INFJ / INTJ / ISTP / ISFP / INFP / INTP / ESTP / ENFP / ENTP /

ESTJ / ESFJ / ENFJ / ENTJ


Les funcions cognitives : Entre els funcions de pensament, sentiment , sensació o intuició és expressada o amb l'actitud de extroversió o intoversió, en hi han 8 :


Se (Extrovert Sensing) → Viure el moment, sent totalment conscient de l'entorn que l'envolta.

Si (Inrovert Sensing) → Nostàlgic, sovint compara el present amb passat com xifres i fets , és

tradicional.

Fe (Extroverted Feeling) → adaptar les pròpies interaccions amb el món exterior als estats

d'ànim i sentiments dels altres.

Fi (Introverted Feeling) → És un proccés mental on es percepcions ideals o dentiment del bé i

el mal és la major cognitiva emoció personal. Es basa en fortes

emocions personals i permeten anar a una experiència passada.

Ne (Extrovert iNtuitive) → genera nova informació a partir d'alguna cosa ja existent, pot

predir tots els resultats possibles d'una situació, com un visionari.

Ni (Introvert iNtuitive) → Sap coses intuitivament sense tenir-ne proves, té grans idees ja que

crea imatges mentals sense la necessitat destímuls exteriors,se centra

en el punt de vista temporal.

Te(Extrovert Thinking) → És l'estructuració de les pròpies interaccions amb el món exterior

d'una manera sistemàtica, basada en jerarquies i categories lògiques

i impersonals.

Ti (Introvert Thinking) → És jutjar la validesa de les percepcions lògicament, analizar-ho tot i

seperar-ho o ajuntar-ho basats en el teu criteri.


Tothom utilitza quatre d'aquestes funcions en la vida diària (Se o Si, Fe/Fi, Ne/Ni, Te/Ti) L'ordre d'aquestes funcions determina el seu tipus de personalitat.


ENTP – Ne-Ti-Fe-Si INTP – Ti-Ne-Si-Fe ENTJ – Te-Ni-Se-Fi INTJ – Ni-Te-Fi-Se

ENFJ – Fe-Ni-Se-Ti INFJ – Ni-Fe-Ti-Se ENFP – Ne-Fi-Te-Si INFP - Fi-Ne-Si-Te

ESTJ – Te-Si-Ne-Fi ISTJ – Si-Te-Fi-Ne ESTP – Se-Ti-Fe-Ni ISTP - Ti-Se-Ni-Fe

ESFJ – Fe-Si-Ne-Ti ISFJ – Si-Fe-Ti-Ne ESFP – Se-Fi-Te-Ni ISFP - Fi-Se-Ni-Te


*De esquerra a dreta desde la funció mésdominant a la que menys






Resum dels tipos :


ISTJ (El lògic) → Introversion, Sensing, Thinking, Judgment


Segons els estudis es creu que és la personalitat més bundant, aproximadament el 13% de la població. Donen gran respecte als fets, poden tenir problemes al comprendre noves idees que no sigui la seva manera de la seva propia prespectiva. Un cop suporta un idea o caus ano es detendrà per fer-ho realitat, hi posaràn molta energia i temps per assolir un objetiu, malauradament no es mourà si no els importa i no te sentit lògic per ells. Preferentment els hi agrada treballar sols però treballen bé amb equips. Els hi agrada ser el responsable dels seus actes per convicció del que fan es logic i bo, a més disruten en llocs de lideratge. Utilitzen poc el pensament abstracte a menys que la seva aplicació pràctica tingui resultat evident. En general els ISTJ tenen un gran potencial tenen el desitj de tenir seguretat i una vida completa i per la seva manera de pensar això només s'aconssegueix sent efectius i arrivar a les seves metes.


ISFJ (El protector) → Introversion, Sensing, Feeling , Judgment


Els Protectors son persones observadores, cooperadores, informadoes i maticulosos. Estan molt preocupats per la seguretat dels altres isón feliços ajudant a la gent desafotunada. Es senten realitzats personalment quan s'aseguren la seguretat dels altres, per això se senten atraiguts per la feina de metge, policía i traballs relacionat amb atendre a la gent. Se senten còmodes treballant sols i normalment incòmodes amb posicions de autoritat. Tenen sentit del treball molt ètic i poden ser sobre treballadors i solen parlar dels problemes de la vida diraria y preocupacions diaries, tot i això no son tant sociables com altres tipus de personaliatat i tenen un crecle aprop d'amistats. Poder set tímids amb gent desconeguda i pot fer que es veiguin freds encara que noralment sóc càlida i simpàtics. Valoren la manera tradional de fer les coses i estan desinteressats en probar coses noves, també donen especial importància a l'història fmiliar, reliquias y propietat tant com les normes y tradicions. El que els hi desagrada estar en un lloc on les només van canviant.


INFJ (El conseller)Introversion, INtuitive, Feeling , Judgment

INFJ tendeixen a veure a ajudar als altres com el seu propòsit a la vida, però mentre que les persones amb aquest tipus de personalitat es poden trobar participar els esforços de rescat i fent obres de caritat, la seva veritable passió és arribar al cor de la qüestió perquè les persones no necessiten ser rescatats. Es comuniquen de forma personalitzada, són posituis igentils quan tracten amb els altres. Son bons escoltant i tenen una intuicó alta i per aquest caspoden llegir fàcilment les emocions dels altres. Solen tenir una vida  rica. Solen uardar emocions y pensaments per ells i fa que sigui molt complicat arribar a coneixels veritablement. Tendeixen a ser privats possiblement per laseva habilitat debsorvir emocions pot fer que es fereixin per situacions no personals. Es consideren individus complexes amb gran personalitat. Prefereixen treballen organitzats i amb gent aprop della, però també estan comodes en treballs on son sols. Donens especial valor a l'armonía personal.

INTJ (Ment mestre)→ Introversion, INtuitive, Thinking, Judgment


Aquest tipos de personlaitat son gent introspectiva, directives i atentes. Tenen unes capacitats del lideratge, però prefereixen quedar-se en segon plà fins que no hi hagui ningú que sigui capaç i tingui els conixaments per liderar. Tot i així un cop arriven a tenir el poder els INTJ són altament aficients i adopten desicions utils, el lideratge els hi és còmode perquè tenen molta força de voluntat i auto-confiança. Un factor imporant es que dels 16 tipus aquest es el que té menys prejudicis. Avans que aconsegueixi una idea teòrica, ells insisteixen a investigar tots el possible per verificiar lidea que va en contra la veritat. Deconfien de qualsevol mala investigació i descarten ràpidament les ideas que no poden ser eficaces. Un altre cosa és que invertirán eforços i molt temps en implantar ideas efectives i normalment es senten motivats al resoldre problemes complicats (és com un repte). Solen tenir una opinió positiva de les coses i preferint-se emfocar la sev energia en el futur, en lloc de mirar els errors passats.


ISTP (L'artesà)→ Introversion, INtuitive, Thinking, Perciving


La seva facilitat principal és que són capaços amb facilitat de analitzar les situación i arrivar el centre del problema per després solucionaro, cosa que els fa ideals per treballs en el camp de la ingeniería i a més els crida la tencio el entendre com funcionen els sistemes. Són per naturalesa tranquils, estan oberts a noves idees i poden fer observacións humorísiques a través de la intuició sobre el món i sorprenentment solen ser atrets per activitats de alt risc (salt, paracaigudes, hockey sobre gel, carrera..) per això també la sev feina és sovint bomber, aviació etc.


ISFP → Introversion, Sensing, Thinking, Perciving


Son persones tranquiles i acomodades amb les seves vides i adopten la filosofía de via ''viu i deixa viure''. Disfruten fen les coses a la seva manera i tendeixen a viure el moment. Tot i que callats son agradables , considerats i preocupats per estar-hi i tenen molta amor i energia per animar a les persones més importants a la seva vida. Tot i que no diuen públic els seus penaments ni fer els seus punts de vista, els seus valors són importants.


INFP (Idealista) → Introversion, INtuitive, Feeling, Perciving


Els idealistes són introspectius, cooperadors, informatius i atents. Són altament compasius i tenen una gran capacitat d'empatitzar amb els sentiments i situacions dels altres. Els INFP es preocupen profundament per unes poques persones les elegides per ells i destigen donar pau i tranquilitat als seus comanys i a la gent en generali hviten el conflicte per olt que costi. Són generalment éssers privats que tenen uns valors pròpids profunds i amb tot el significat per ells i sempre actuarant respectant els seus valors, tenen una clara visió del bé i el mal i una visió idealista de tot el que els envolta. Estan extremadament comprometides amb les coses positives i poden ser inspirads a fer sacrificis per arrivar als seus ideals. En comparació als altres els idealistes són més facils de comentre un error ja que tenen preferencia els sentiments abans que una anàlisi lògic. Es probable que la majoria haguin sigut malinterpretats a la infancia i l'idealisme pot ser mal vist. Els hi agrada complaure a la gent i més a la gent propera com els pares, els germans i al intenar-ho poden ocultar les diferencies i això pot provocar conflictes interns. Els idealistes tenen més facilitat de veure els problemes interns de la gent que els altres tipos. Ells intenten buscar una unitat ment, cos, espírito en possiblitat i certesa per el caos causat durant la seva infancia. Son pacients i tenen la ment oberta a noves ideas. Com estàn cosncients dels sentiments de els altres es relacionen bé amb els altres i es senten còmodes treballant sol i no en grup, ja que la seva naturalesa és privada.


INTP (El arquitecte) → Introversion, INtuitive, Thinking, Perciving


Són gent introspectiva informativa i atenta. Agafen qualsevol tipus de coneixament científic de tots els conexamentsestà altament desarrolada per aquest tipus, que són molt curiosis i veuen el món d'una manera en que ha de ser comprès. El seu principal objetiu es comprendre com les coses funcionen (constuides, estructurades, configurades..). De tot s els tipos aquest n'és el més lògic i precisos alhora de parlar. En conversacions poden tenir temptacións a corregir a l'altre, simplement per tenir una combersa clara i en discussions series tenen gran aventage per detectae i contradir el que l'altre li diu.També és el que té més facilitat al concentrar-se. Prefereixen treballar sols i poden fer fora a gent si consideren que els està distraient. En conjunt solen ser tímids, i això fa que és difícil que altres persones els poguin conèixer. La autoritat no impresionen als Arquitectes, l'únic que els persuadeix són afirmacions lògicament coherents i com es pot preveure els valorent molt la inteligència, és per això que poden mostrarse impacients alhora desperar algu amb una habilitat menor que ells. Els Arquitectes es creuen que son uns dels pocs que pot definir la societat, en conseqüènica es probable que es veiguin arrogants exteriorment.


ESTP (El promotor) → Extroversion, Sensing, Thinking, Perciving


Els Promotors són els que aprenen a partir de provar les coses, bàsicament els hi agarda viure el moment buscant lo millor de la vida i ho destigen compartir amb els seus amics. Els promotors estan oberts a noves situacions i tenen la capacitat de improvisar de tal manera poden aconseguir el que volien. Són persones molt actives socialment i volen resoldre els seus problemes envès de discutirlos prefereixen les accions.


ENFP (El protagonista) → Extroversion, INtuitive, Feeling , Perciving


Les persones d'aquest tipus són introspctius, cooperadors, informatius i molt expresius. Els protagonistes tenen un gran desitj de que els seus pensaments siguin coneguts, per això quan parlen o escriuen esperen utlitizar les seves conviccions per motivar a laltre gent i esperen trobar la veritat amagada sobre lexperièncie humana. La magoria mostren la preocupació de la ètica i la injusticia i tenen grans desitjod de parlar de temes actuals. Tendeixen a ser molt individualistes i senten la necessitat de estar amb llocs amb molta gent al voltant. Les seves emocions son intenses i és una part fonamental de la vida i la seva visió del món es com un drama. Estàn constantment buscant qualsevol cosa que està relacionada amb el bé. Son molt observadors del voltant i tenen una gran capacitat d'intuició , també són capaços de centrarse en un individo en particular. De vegades també poden llegit les emocions amagades i entendre els signifiat de les accions de la gent. Estàn sempre vigilant el seu entorn social. La seva atenció sempre es activa i són càlids, energètics, espontànis i per ser tan extrovertits usualment tenen bones habilitats amb les persones.



ENTP (El inventor)→ Extroversion, INtuitive, Thinking, Perciving


ENTPs són introspectius, informatius i expressius. Solen ser hábils en l'ingenieria i la invenció. Entre les personalitats aquesta es la fa les coses abans, solament perquè és la forma en que ho feien en el passat. Es caracteritzen per ser intensament curiosos, sempre busquen més projectes per treballar i tenen un caràcter altruista. Sempre tenen la confiança en la seva capacitat per trobar les solucions i poden ser inconformistes i els seus amics solen tenir els mateixos punts de vista ideas. Normalment són gent relaxada sense jutgar i bons consevadors. La seva vida social és majoritariament explicar les seves ideas de la mateix manera de comprendre els altres. En discussions frequentment són més habils que els seus oponents i usualment gràcies a que són indibidus ingngeniosos son capaços de porta les situacións desafiants. En soslen ser bons líders de plans pilots nous per probar les seves habilitats i estan constantment buscant nous medis per fer les coses. Normalament tenen habilitats socials i la voluntat per implementar les seves ideas


ESTJ (El Supevisor) → Extroversion, Sensing, Thinking, Judgment


El supervisor són practic, realistes i directe al gra, té una mentalitat natural per temes relacionat per els negocis i les mecániques. Tot i que no s'interessen per tmes el qual veuren que no tenen utilitat,es poden aplicar quan s'ho proposen. Els hi agrada organitzar i maejar les activitats. En general són bons administradors i més encara si recorden els sentiments i punts de vistad'altra gent, cosa que de vegades sels hi olbida.


ESFJ (El Proveidor)→ Extroversion, Sensing, Feeling, Judgment


Són persones observadores, ocooperatius, informatius i expresius. Es preocupen molt de la salut i el benestar de la gent que cuiden. Aquest tipus és un dels més sociables i gasten molta energía en asegurarse tenir èxit en les relacions socials, ja per això els en referència als treballss solen estar atraiguts per treball de venta o serveis i els llocs solen ser en insitiucions sociables com empreses, esgléisies, clubs socials, colegis i posicions de parlar davant de gent com, per exemple mestres de ceremonies, directors i treball de perona a persona com assistentes socials, curas i professors. Es ESFJ es caracteritzen per ser molt coperatius i ser capaços de matenir un treball en grup enn bon funcionament, també són atents als detalls i els serveis que poden donar. Solen ser amistosos i oberta amb la gent (els hi agrada rebre informació de la gent del seu voltant), els hi encanta parlar i el pitjor es quan se senten aillats respecte latre gent. Els Proveidors són els que parlarien amb persones desconegudes i els hi parlarien de qualsevol cosa que els hi vingués al cap. Els Proveidors solen ser els més compasius de totes les personalitats i són altament sensitius als sentimes dels altres,. Aquesta sensibilitat els ajuda a ser autoconsients, ja que els hi preocupa l'opinió dels demés i poden ser fàcilment desturits per el critisisme . Tendeixen a ser afectius amb els altres i a la vegada necessiten sentir-se estimats pels altres i desitjen fortament ser apreciats pel seu servei que donen i el seu verdader jo



ENFJ (El professor)→ Extroversion, INtuitive, Feeling , Judgment


Aquest tipus es introspctiu, carismàtics i expressius. Sempre busquen el millor, per això esperen el millor del seu voltant. El seu principal interès és el desanvolupament dels altres, ja que les persones són la seva màxima prioritat la seva comunicació normalament es per expressar preocupació personal. Presenten gran capacitat creativa per inventar i per ajudar a la gent nova i donar ànims a que expressin el seu potencial intern i compleixin els seus objectius. Els hi agrada treballar organitzadament i coses planificades i per això sempre planejen les coses abans de fer-les i es pot confar en que compliran els seus compromisos. Tenen el senitit de la intuició molt desarrollat i són capaços d'entendre el que està passant a ells mateixos i als altres. Estan constantment imitant les creencies, les emocions de les persones els quals tenen contacte per generar compenetració i aixó als permet tnir una connexió propera. Els ENFJ són càlids, extrovertids y valoren les relacions harmonioses. Solen ser gent amb que és fàcil conviure i són tolerants. És possible que siguin els més expressius de totes les personalitats. Tenen una gran habilitat de expressar i no dubten a compartir les seves emocions i idees, i per aquesta habilitat sels solen demanar que asumeixin rols de líder.


ENTJ (El Comandant)→ Extroversion, INtuitive, Thinking , Judgment (2% de la població)



Els Comandants són instrospectius, directes i expressius. Són molt hàbils en situacions de organització dirigint les acciones de ells i dels altres, també són hàbils en fer plans i coordinarlos. El seu desitg es trencar alguna idea o concepte i les seves parts mes fondamentals, analitzar-les i restablir abans de donar-li una aprobació. Li agrada donar la seva evaluació pròpia de tot el que pasa (comunicar la seva visió) al seu voltant tant com a ells mateixos, frequentment buscaran la opinió d'algun altre individu que puguin confiar per reafirmar el seu punt de vista. Tendeixen a sentir-se a trets per donar estructura i direcció en el grup de les perones, per tant són més directius que informatius alhora de relacionar-se socialment. A la feina solen arribar a posicions de gran responsabilitat y són excel·lents administradors, tot i que no busquen el lideratge si hi ha un espai buit de poder s'oferirà com a voluntari per ocupar el lloc. Els Comandants fan plans ben pensats que són amb objectiu de arribar a l'èxit. Esperen que els altres siguin la seva opinió i estiguin disposats a treure els impendiments encara que sigui un humà. Per ells les emocions de les persones estàn a segon plà, perquè es bassen principalment per la informació.


Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Comentari poema: Tinc un desfici, ai, inclement

El poema que comentarem a continuació és Tinc un desfici, ai, inclement de Beatriu de Dia o també anomenada la Comtessa de Dia i està originàriament escrit en Occità , tot i això nosaltres comentarem la traducció que no sempre és completament exacte. V a viure entre finals del s. XII fins a mitjants del s. XIII és una de l es poques trobairitz conegudes. D'ella se n'han conservat algunes composicions: Ab joi et ab joven m'apais, A chantar m'er de so qu'ieu non volria, Estât ai en greu cossirier, Fin ioi me don'alegranssa . D e la se v a vida se'n sap ben poc, n omés que estava casada amb el comte Guillem de Peitieu, encara que sembla que el seu cor era propietat de Raimbaut d'Aurenja, tots dos eren trobadors. S obre la seva estructura, es pot veure que està estructurat amb tres octaves, format per versos octosíl·lab s ( d' art menor) i presenta una rima consonant. Aquesta cançó trobadoresca és del gènere de fin'amors i El tema d'

Vicente Aleixandre (Se querían)

Vicente Aleixandre (Se querían) Métrica: verso libre. Tema: amor pasional entre dos personas. Unión de los contrarios (día-positivo y noche-negativo, como la fusión de la naturaleza). Visión del amor o evolución El poeta muestra en este poema el amor existente entre dos personas anónimas, un sentimiento fuerte, pasional y constante que se refleja en todos los aspectos de la vida y en cualquier momento. Durante el transcurso del poema el amor entre las dos personas va siendo mostrando en las tres partes en que se divide el poema: 1a parte: el autor comenta la forma en la que los dos amantes se desean en plena oscuridad, en la noche y cuando la luz comienza a resurgir, el amanecer. 2a parte: se comenta el amor en plena luz, durante el día, y cuando se acerca la oscuridad, el anochecer. 3a parte: el autor enumera las sensaciones vividas por el amor pasional de los amantes. De bueno (día) a malo (noche). Usa palabras de ambos lados, unión de contrarios, fusión de la

Fitxa 37. Cappella degli Scrovegni o dell'Arena de Giotto di Bondone

Fitxa 37. CAPPELLA DEGLI SCROVEGNI O DELL’ARENA FITXA TÈCNICA: Títol: Cappella degli Scrovegni o dell'Arena Autor: Giotto di Bondone Cronologia: 1304 - 1306 Tècnica: fresc Mides: 900 m2 Estil: italogòtic Tema: religiós Localització: Pàdua (Itàlia) Biografia de l’autor L’escriptor del Renaixement Vasari ja deia que Giotto (Mugello, 1267 - Forència, 1337) va ser descobert pel famós Cimbaue quan era pastor d’ovelles, mentre en dibuixava una en una pedra. Giotto, arquitecte i pintor, va ser el fundador de la pintura italogòtica del Trecento, introductor dels ideals naturalistes trencadors amb la rigidesa de l’art bizantí. L’obra d’aquest autor, però, té certa dificultat a l’hora d’atribuir-ne l’autoria. Malgrat això, les úniques obres reconegudes mundialment com a seves són els frescos de la basílica de San Francesco d’Assís i la mateixa Cappella dell’Arena. El 1334 va ser nomenat arquitecte de la catedral Santa Maria dei Fiori de