Passa al contingut principal

Definicions de l'art del Renaixement

Grotescos: Típic del cinquecento del S. XVI per decorar edificis, amb habitacions semblants a grutes eren éssers monstruosos amb motius vegetals, animals o figures humanes. Ja apareixien a la Domus Àuria de Neró. Probablement la seva funció simbòlica era protegir les esglésies.

Manierisme: Art aristocràtic lligat a les corts europees que es caracteritzava per la ruptura amb la normativa clàssica, per l’alteració de la morfologia dels ordres arquitectònics establerts i per fer una arquitectura experimental. S. XVI.
Segueix els principis renaixentistes però buscà noves formes d’expressió formals i conceptuals.
Origen en les últimes obres de Miquel Àngel i deixebles. Caracteritzat per la distorsió de les figures, creació d’espais irreals i utilització de colors clars i vius. Temes fantàstics, esotèrics, eròtics i cortesans.
Aristocràcia busca obres frívoles, refinades i sensuals. Villa Capra d’Andrea Palladio.

Plateresc: Estil de transició entre el gòtic o mudèjar i el renaixentisme, on aquest darrer apareixien sobre les estructures de l’anterior. Es dóna durant el segle XVI a Espanya. Rep el nom per la semblança de l’ornamentació de façanes amb el treball dels argenters. Façana de la Universitat de Salamanca. Inclusió d’escuts i pinacles.

Serpentinata: Predomini de línies corbes que ens remeten a l’escultura grega duen a l’ús de forma serpentinata, moviments giratoris de malucs, espatlles i braços que es contrabalancegen en reforcen el dinamisme. Forma de “s”. Giambologna i el Rapte de les Sabines. Típic del maniersime.

Sfumato: fons vaporosos i poc detallats. Varies capes de pintura delicadas, contorns imprecisos, aspecte d’antiguitat i allunyament. Leonardo Da Vinci a la Mona Lisa o la Verge de les Roques.

Terribilità: Accentuat per Miquel Àngel. Imatges amb vigor i mirada plena d’ira a la Capella Sixtina i Rafael a les Estances Vaticanes va introduir-hi manieristes. S. XVI. El David o el Moisès. Té a veure amb el caràcter del geni, temparamental i exaltat.

Cànon allargat: Caracteritzades per el Greco, combinat amb formes helicoïdals (semblants a una flama). És més alt que els antics cànons usats. El Greco aviat va evolucionar cap a un estil personal caracteritzat per les seves figures manieristes extraordinàriament allargades amb il·luminació pròpia, primes, fantasmals, molt expressives, en ambients indefinits i una gamma de colors buscant els contrastos.

5 obres del Renaixement i 5 autors: Església de San Lorenzo (Brunelleschi), San Pietro in Montorio (Bramante), David (Donatello), el Rapte de les Sabines (Giambologna), el naixement de Venus (Botticelli), l’Escola d’Atenes (Rafael).

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Vicente Aleixandre (Se querían)

Vicente Aleixandre (Se querían) Métrica: verso libre. Tema: amor pasional entre dos personas. Unión de los contrarios (día-positivo y noche-negativo, como la fusión de la naturaleza). Visión del amor o evolución El poeta muestra en este poema el amor existente entre dos personas anónimas, un sentimiento fuerte, pasional y constante que se refleja en todos los aspectos de la vida y en cualquier momento. Durante el transcurso del poema el amor entre las dos personas va siendo mostrando en las tres partes en que se divide el poema: 1a parte: el autor comenta la forma en la que los dos amantes se desean en plena oscuridad, en la noche y cuando la luz comienza a resurgir, el amanecer. 2a parte: se comenta el amor en plena luz, durante el día, y cuando se acerca la oscuridad, el anochecer. 3a parte: el autor enumera las sensaciones vividas por el amor pasional de los amantes. De bueno (día) a malo (noche). Usa palabras de ambos lados, unión de contrarios, fusión de la ...

Comentari poema: Tinc un desfici, ai, inclement

El poema que comentarem a continuació és Tinc un desfici, ai, inclement de Beatriu de Dia o també anomenada la Comtessa de Dia i està originàriament escrit en Occità , tot i això nosaltres comentarem la traducció que no sempre és completament exacte. V a viure entre finals del s. XII fins a mitjants del s. XIII és una de l es poques trobairitz conegudes. D'ella se n'han conservat algunes composicions: Ab joi et ab joven m'apais, A chantar m'er de so qu'ieu non volria, Estât ai en greu cossirier, Fin ioi me don'alegranssa . D e la se v a vida se'n sap ben poc, n omés que estava casada amb el comte Guillem de Peitieu, encara que sembla que el seu cor era propietat de Raimbaut d'Aurenja, tots dos eren trobadors. S obre la seva estructura, es pot veure que està estructurat amb tres octaves, format per versos octosíl·lab s ( d' art menor) i presenta una rima consonant. Aquesta cançó trobadoresca és del gènere de fin'amors i El tema d'...

Fitxa 37. Cappella degli Scrovegni o dell'Arena de Giotto di Bondone

Fitxa 37. CAPPELLA DEGLI SCROVEGNI O DELL’ARENA FITXA TÈCNICA: Títol: Cappella degli Scrovegni o dell'Arena Autor: Giotto di Bondone Cronologia: 1304 - 1306 Tècnica: fresc Mides: 900 m2 Estil: italogòtic Tema: religiós Localització: Pàdua (Itàlia) Biografia de l’autor L’escriptor del Renaixement Vasari ja deia que Giotto (Mugello, 1267 - Forència, 1337) va ser descobert pel famós Cimbaue quan era pastor d’ovelles, mentre en dibuixava una en una pedra. Giotto, arquitecte i pintor, va ser el fundador de la pintura italogòtica del Trecento, introductor dels ideals naturalistes trencadors amb la rigidesa de l’art bizantí. L’obra d’aquest autor, però, té certa dificultat a l’hora d’atribuir-ne l’autoria. Malgrat això, les úniques obres reconegudes mundialment com a seves són els frescos de la basílica de San Francesco d’Assís i la mateixa Cappella dell’Arena. El 1334 va ser nomenat arquitecte de la catedral Santa Maria dei Fiori de...