Passa al contingut principal

Revolució russa: Revolució d'octubre

A l’estiu del 1917 el partit bolxevic havia estat prohibit i Lenin es va haver d’exiliar un altre cop a causa d’una insurrecció popular a Petrograd (juny) i que va fracassar. La seva voluntat d’assolir el poder no va disminuir i els soviets (dirigits per bolxevics i amb el suport d’alguns menxevics i esserites) van planificar la insurrecció, que van tenir el suport de la Guàrdia Roja (unitat armada creada feia poc i impulsada pels soviets).
Van decidir fer la insurrecció el 25 d’octubre (coincidint amb la celebració del 2n congrés dels soviets de Rússia a Petrograd). A la matinada del 25 d’octubre  les forces insurrectes es van apoderar dels llocs i dels serveis clau de la capital, un clar exemple és la presa de la fortalesa de Pere i Pau, això va deixar clar que l’exèrcit no dispararia contra el poble i això va fer que poguessin acabar decidint l’assalt del palau d’hivern (seu del govern provisional).
El triomf a Petrograd va ser decisiu per el govern provisional que va dimitir després de la fugida de Kerenski (president).
La revolució es va estendre a Moscou i als nuclis industrials de Rússia. A principis de novembre la zona septentrional de Rússia era a mans dels bolxevics, però també hi havia extensos territoris que continuaven sota el poder de les antigues autoritats tsaristes.
Primeres mesures revolucionàries:
El segon Congrés dels Soviets va destituir el govern provisional i va aprovar la formació d’un consell de Comissaris del Poble, dirigit per Lenin, que es va constituir el primer govern obrer i camperol. Lenin com a executiu va començar de seguida la implantació del socialisme i va decretar les primeres mesures revolucionàries.
-La terra havia de passar als pagesos
-Els obrers havien de prendre el control de les empreses amb més de cinc treballadors
-Va nacionalitzar la banca
-Va suprimir-se l’exèrcit tsarista.
El govern també va declarar que els pobles que integraven l’imperi s’associessin com a repúbliques al govern soviètic i se’ls reconeixeria el dret a l’autodeterminació.
Un nou decret va mostrar la determinació del govern d’establir la pau amb Alemanya. El tractat de Brest-Litovsk (1918), en què s’acceptaven totes les exigències de la part alemanya.

Rússia va renunciar als Països Bàltics, a Finlàndia, als territoris polonesos i a Bessaràbia; Ucraïna es va declarar independent.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Comentari poema: Tinc un desfici, ai, inclement

El poema que comentarem a continuació és Tinc un desfici, ai, inclement de Beatriu de Dia o també anomenada la Comtessa de Dia i està originàriament escrit en Occità , tot i això nosaltres comentarem la traducció que no sempre és completament exacte. V a viure entre finals del s. XII fins a mitjants del s. XIII és una de l es poques trobairitz conegudes. D'ella se n'han conservat algunes composicions: Ab joi et ab joven m'apais, A chantar m'er de so qu'ieu non volria, Estât ai en greu cossirier, Fin ioi me don'alegranssa . D e la se v a vida se'n sap ben poc, n omés que estava casada amb el comte Guillem de Peitieu, encara que sembla que el seu cor era propietat de Raimbaut d'Aurenja, tots dos eren trobadors. S obre la seva estructura, es pot veure que està estructurat amb tres octaves, format per versos octosíl·lab s ( d' art menor) i presenta una rima consonant. Aquesta cançó trobadoresca és del gènere de fin'amors i El tema d'

Vicente Aleixandre (Se querían)

Vicente Aleixandre (Se querían) Métrica: verso libre. Tema: amor pasional entre dos personas. Unión de los contrarios (día-positivo y noche-negativo, como la fusión de la naturaleza). Visión del amor o evolución El poeta muestra en este poema el amor existente entre dos personas anónimas, un sentimiento fuerte, pasional y constante que se refleja en todos los aspectos de la vida y en cualquier momento. Durante el transcurso del poema el amor entre las dos personas va siendo mostrando en las tres partes en que se divide el poema: 1a parte: el autor comenta la forma en la que los dos amantes se desean en plena oscuridad, en la noche y cuando la luz comienza a resurgir, el amanecer. 2a parte: se comenta el amor en plena luz, durante el día, y cuando se acerca la oscuridad, el anochecer. 3a parte: el autor enumera las sensaciones vividas por el amor pasional de los amantes. De bueno (día) a malo (noche). Usa palabras de ambos lados, unión de contrarios, fusión de la

Fitxa 37. Cappella degli Scrovegni o dell'Arena de Giotto di Bondone

Fitxa 37. CAPPELLA DEGLI SCROVEGNI O DELL’ARENA FITXA TÈCNICA: Títol: Cappella degli Scrovegni o dell'Arena Autor: Giotto di Bondone Cronologia: 1304 - 1306 Tècnica: fresc Mides: 900 m2 Estil: italogòtic Tema: religiós Localització: Pàdua (Itàlia) Biografia de l’autor L’escriptor del Renaixement Vasari ja deia que Giotto (Mugello, 1267 - Forència, 1337) va ser descobert pel famós Cimbaue quan era pastor d’ovelles, mentre en dibuixava una en una pedra. Giotto, arquitecte i pintor, va ser el fundador de la pintura italogòtica del Trecento, introductor dels ideals naturalistes trencadors amb la rigidesa de l’art bizantí. L’obra d’aquest autor, però, té certa dificultat a l’hora d’atribuir-ne l’autoria. Malgrat això, les úniques obres reconegudes mundialment com a seves són els frescos de la basílica de San Francesco d’Assís i la mateixa Cappella dell’Arena. El 1334 va ser nomenat arquitecte de la catedral Santa Maria dei Fiori de